Gratis verzending! | Op werkdagen besteld voor 11:00 = Morgen in huis!

Hoe wordt goud gewonnen?

Hoe wordt goud gewonnen? En hoeveel goud is er eigenlijk wereldwijd? Waarom is goud zo duur? Is goud waardevast?

Dit is slechts een fractie van de vragen die in de praktijk vaak gesteld worden en daarom zullen we in dit artikel deze vragen behandelen.

Hoe wordt goud gewonnen?

Er zijn meerdere manieren waarop goud gewonnen wordt.

1. Pannen

Een manier om goud te winnen is doormiddel van speciaal ontworpen pannen. Steentjes, zand en ander gruis wordt in de pan gedaan. Daarna is het gebruikelijk dat er bij een rivier of beekje de steentjes en het zand gespoeld worden. Door de ribbels aan de rand van de pan, spoelen de steentjes en het zand weg en blijft het goud achter. Goud is namelijk het zwaardere materiaal, waardoor het achter blijft in de ribbels. Deze manier van goud delven vereist een hoop geduld en zorgvuldigheid.

Source: © raregoldnuggets.com

 

2. Sluizen

Goud kan ook gedolven worden doormiddel van een ‘sluis’. Net als bij het delven van goud met een pan, is deze ‘sluis’ ontworpen met dergelijke ribbels en een soort van ‘grasmat’ om het goud in op te vangen. Echter werkt zo’n ‘sluis’ een stuk efficiënter dan een pan en kan er meer materiaal verwerkt worden hetzelfde tijdsbestek.

Je hebt sluizen die in een stroompje van een beek geplaatst kunnen worden of die aangesloten kunnen worden op een waterslang. Het grove material wordt aan het begin van de ‘sluis’ gedaan, en de stroming van het water doet zijn werk. Het grove materiaal spoelt weg, en het goud blijft hangen achter de ribbels en in de matten.

Source: © https://www.pan4gold.nl/

 

3. Baggeren

Baggeren is een wat opmerkelijke manier om goud te winnen. Dit gebeurt doormiddel van een ‘stofzuiger’ onder water. Een platform of boot drijft of vaart op de plek waar het goud gevonden kan worden en de duiker gaat dan onder water met een zuigslang. De zuigslang zit verbonden aan een motor en een goudsluis.

Als de duiker onder water is, zwemt hij naar de bodem en begint met het zuigen. Tijdens het zuigen worden fijne stukken zand en steentjes (en goud) meegezogen. Dat wordt boven water, op het platform of de boot, gescheiden en verwerkt zodat er goud overblijft.

Source: ©http://www.promackmining.com/

 

4. Mijnbouw in hard gesteente

Goud gewonnen uit hard gesteente, wordt gewonnen uit hard gesteente in plaats van los sediment. Hier worden dan ook de grootste hoeveelheden goud gewonnen.

Er worden dan ook verschillende soorten mijnbouw toegepast. Zo heb je ‘open pit’ mijnen en ondergrondse mijnen. Voorbeelden hiervan zijn de Fort Knox Mine in centraal Alaska en de Barrick Gold Corporation mijn in het noord-oosten van Nevada. Dit is een van de grootste ‘open pit’ mijnen in de wereld.

Ook heb je ondergrondse mijnen. Zuid-Afrika heeft ondergrondse mijnen tot een diepte van 3900 meter. De hitte op zulke diepten is ondraaglijk voor de werknemers en air conditioning is dan ook noodzakelijk voor de veiligheid van de werknemers.

Source: http://www.mine-engineer.com/

 

Waarom is goud zo duur?

Nu we het gehad hebben over hoe goud gewonnen wordt, gaan we het hebben over het feit dat goud zo duur is.

Goud wordt steeds duurder en dat is niet zo gek ook. Met de opmars van elektronica en het goud dat uitgeput raakt wordt de hoeveelheid goud dat beschikbaar is behoorlijk schaars. Een hoop elektronische apparaten gebruiken goud in hun moederbord, het apparaat waarop je dit leest waarschijnlijk ook. Nu is dat een zeer kleine hoeveelheid, maar als je hedendaags kijkt, heeft iedereen elektronische apparaten. Tel dat bij elkaar op en je hebt ineens een hoop goud. Globaal gezien is er een hoeveelheid goud van ongeveer 2 olympische zwembaden vol. Dit lijkt veel maar dat is het niet.

Natuurlijk wordt er een hoop goud gerecycled uit elektronica, maar er gaat ook een hoop verloren. Er zijn ook een hoop banken, mensen en instanties die in goud beleggen als onderpand of het veiligstellen van hun vermogen.

Is goud waardevast?

Het korte antwoord: Ja.

Al 5000 jaar wordt goud gebruikt als belegging en waarde (opslag). De hoeveelheid goud die jaarlijks gewonnen wordt is zo schaars dat het effect op de waarde van goud nihil is. Wetenschappers voorspellen dan ook dat het goud dat nog niet gewonnen is, uitgeput zal raken rond het jaar 2055. Dat betekend niet dat de aarde in 2055 helemaal ‘leeg’ gemijnd is, maar dat de opbrengst van de methodes van goudwinning niet rendabel genoeg zijn om er mee door te gaan.

In tegenstelling tot valuta, is de hoeveelheid of waarde hiervan niet in handen van bijvoorbeeld de ECB of een overheid. Geld kan ‘gemaakt’ worden en goud niet. Dit in combinatie met de grote vraag en het schaarse aanbod zal waarschijnlijk zelfs leiden tot een stijging in de komende jaren. Beleggen in goud is dan ook zeer geschikt voor op de lange termijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *