Gratis verzending! | Op werkdagen besteld voor 11:00 = Morgen in huis!

Wat is een mechanisch uurwerk en wat is een quartz uurwerk?

Horloges, ze zijn niet meer uit het modebeeld weg te denken. Er zijn vele varianten en dan vooral in de zin van uiterlijk, maar er zijn 2 variëteiten die heel belangrijk zijn waar mensen weinig van weten en dan hebben we het over het orgaan van het horloge: het uurwerk. Wat is een mechanisch uurwerk en wat is een quartz uurwerk? In dit artikel nemen we je mee door wat een mechanisch en quartz uurwerk is.

Mechanische uurwerken

Mechanische horloges (automatische horloges in de volksmond) zijn horloges die werken zonder batterij, maar op basis van een complexe dynamiek van onderdelen. Het oudste mechanische horloge waarvan wij weet hebben dateert uit 1283.

Bij een mechanisch horloge kan de veer gespannen worden doormiddel van draaien aan de kroon of door beweging. De spanning van de veer wordt overgebracht naar het echappement, bestaande uit een anker en tandwiel. De anker geeft de kracht van de veer door aan het werk. Het tikkende geluid wat je kunt horen bij een mechanisch horloge komt voort uit het echappement. Dat het doorgeven heel nauwkeurig moet gebeuren is vanzelfsprekend, anders gaat het uurwerk sneller lopen. De kracht wordt nauwkeurig doorgegeven via het radarwerk aan de minuterie. Het minuterie, bestaande uit 3 tandwielen, zorgt ervoor dat de wijzers de tijd aangeven.

Mechanisch uurwerk

Zo kun je je voorstellen dat de kwaliteit van de onderdelen en de afwerking van de onderdelen van essentieel belang zijn voor de werking en levensduur van een uurwerk. Handgemaakte onderdelen zie je alleen nog terug in de luxere horloge merken. Een mechanisch horloge vraagt wel meer onderhoud dan een quartz horloge en onderhoud is vaak ook duurder. Het laten onderhouden van een mechanisch horloge kan het beste elke 3 tot 5 jaar gebeuren. Een mechanisch uurwerk kan tientallen jaren meegaan.

Quartz uurwerken

Een quartz horloge vindt zijn aandrijving vanuit een batterijtje. Het quarts horloge wordt vernoemd naar het kwarts kristal. Het quartz-kristal geeft duizenden trillen per seconde.

Het controlecentrum van het horloge zet deze trillingen om in één puls per seconde. Deze puls wordt vervolgens versterkt om de secondewijzer elke seconde te laten tikken via een aantal circuits door middel van koperen spoelen, rotoren en andere wielen. Als het horloge geen secondewijzer heeft, wordt de puls opgeslagen en maakt de grote wijzer elke 20 seconden een stap.

Onderzoek heeft aangetoond dat quartz horloges op deze manier het meest nauwkeurig zijn in het aangeven van de tijd. Digitale horloges werken volgens hetzelfde principe. De impuls wordt hier echter doorgegeven aan het LCD-scherm. Dit scherm met vloeibare kristallen laat een bepaalde hoeveelheid licht door onder invloed van spanning.

Quarts uurwerken kunnen gemaakt worden in bulk en het productieproces is een stuk goedkoper. Halverwege de 19e eeuw betekende dit ook een flinke klap voor de Zwitsere mechanische horloge markt. De voordelen van een quartz horloge is de (vaak) goedkope aanschaf prijs en betrouwbaarheid.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, dan vernemen wij dat graag!