Gratis verzending! | Op werkdagen besteld voor 11:00 = Morgen in huis!

De Exaequo Softwatch “Salvador Dalì”, het vergeten horloge

Begin jaren 90 werd het Exaequo Softwatch “Salvador Dalì” horloge ontwikkeld en uitgebracht, dat vandaag de dag (minder) bekend staat als het Dali horloge. Het ontwerp van het horloge is gebaseerd op het beroemde schilderij van Dali: The disintegration of the persistence of memory. Hieronder duiken we dieper in de geschiedenis van dit uiterst interessante en verzamelbare horloge.

Phillippe Muller, de oprichter van het bedrijf Exaequo zag eind jaren 80 het bekende schilderij: The disintegration of the persistence of memory. Het was dit schilderij dat de basis vormde voor het bedrijf Exaequo en het ontwerp van dit curieuze horloge. Muller wou een ontwerp dat anders was dan de standaard vormen die we kennen van horloges, vierkant, rond, rechthoekig etc.

De geruchten doen de ronde dat er al ontwerpen en prototypes waren rond 1989, maar pas in 1990 werd het horloge uitgebracht.

Het eerste horloge dat werd uitgebracht had een lengte van 47mm en een breedte van 23mm. De sluiting heeft een grootte van 14mm en dit werd doorgetrokken in de latere modellen.

In de 2e lijn van het horloge kwamen meer kleuren en meerdere vergulde varianten beschikbaar. Aan het einde van de 2e lijn werd de handtekening van Salvador Dali toegevoegd aan de wijzerplaat.

Met de 3e lijn kwam het horloge met een andere kast, die in tegenstelling tot de voorgaande lijnen een stuk minder ergonomisch was. Deze kast was namelijk bijna recht in plaats van dat deze meeliep met de vorm van de pols.

Los van bovenstaande lijnen werd er in 1996 ook nog een zogenaamde ‘museum’ collectie uitgebracht met erotische schilderijen afgebeeld op de wijzerplaat. Ook is er nog het meer ronde model van het Dali horloge, een stuk minder bekend.

Tot slot komt het bedrijf tot zijn eind in 1998 doordat ze de handtekening van Salvador Dali zonder toestemming hadden gebruikt op hun horloge, hiervoor werden ze aangeklaagd.

Het ‘Dali’ horloge heeft diverse afwerkingen. Er zijn de gold plated varianten in geelgoud of rosé goud maar ook de neutrale stalen kast. Het glaasje is van plexi. Het uurwerk betreft een quartz uurwerk, een zeer betrouwbaar uurwerk. Ook de achter plaat heeft 2 varianten, zo zien we bij de eerste 2 lijnen geen schroefjes en bij de derde lijn wel.

Het horloge is een echt verzamelaars item geworden mede omdat het niet meer gemaakt wordt en omdat de vraag naar unieke horloges steeds toeneemt. Het horloge is geregistreerd door de Dali Foundation en is daarmee een echt kunstwerk.