Gratis verzending! | Op werkdagen besteld voor 11:00 = Morgen in huis!

Gehaltes van goud en zilver? Wat is dat? Wat is verguld?

Gehaltes van goud en zilver? Wat is dat? Wat is verguld?

In dit artikel gaan we behandelen wat de gehaltes van goud, zilver en platina betekenen. Ook waarom goud in verschillende kleuren beschikbaar is (geel, rood en wit) en hoe dit zit.

Wat is verguld? Wat betekent het?

Goud

Waar zie je het niet terug? Goud is een klassiek edelmetaal dat al gebruikt wordt sinds 4000 v.Chr voor decoratieve objecten en sieraden. Het eerste gebruik van goud als geld was rond 700 v.Chr.

Tegenwoordig wordt het nog steeds volop gebruikt voor soms decoratieve objecten maar vooral voor de vervaardiging van sieraden en in elektronische apparaten (in een zeer kleine hoeveelheid). Bij sieraden zien we goud in 3 kleurvariaties terug: geel, rood en wit.

Maar hoe zit dit nou? Hoe komt het nou dat goud die verschillende kleuren kan hebben?

Dit heeft te maken met de legering van het goud. Puur goud is in zuivere vorm te zacht om te kunnen bewerken, daarom wordt het zuivere goud gemengd met andere metalen om het sterker te maken, buigzaam te maken, of om het een andere kleur te geven. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden geven van hoe goud gelegeerd is en dan zul je ook beter begrijpen waar die kleur dan vandaan komt.

Geelgoud: een legering van goud, zilver en koper

Roodgoud: een legering van goud, palladium, zilver en/of koper

Witgoud: een legering van goud met meer koper dan zilver

En gehaltes dan? Horen we je al vragen.

Goud komt in Nederland in 5 verschillende gehaltes voor en dat wordt uitgedrukt in karaat (iets anders dan carat, zoals bij diamant). 9 karaat telt niet mee, want dat wordt volgens de Nederlandse Waarborgwet niet als goud erkend, omdat het gehalte zuiver goud te laag is.

De 5 gehalten:

14krt ook wel 585
18krt ook wel 750
20krt ook wel 833
21,6krt ook wel 900
22krt ook wel 916

keurtekens

Misschien dat het bovenstaande u nog niets zegt, maar het gehalte staat meestal (want het is in Nederland verplicht) in uw sieraad gestempeld (u kunt de bovenstaande afbeelding met voorbeelden van keurtekens ter referentie gebruiken). In haar zuiverste vorm wordt goud weergegeven als 999. 585 betekent: 585 delen goud op de schaal van 999. De overige 414 delen bestaan dus uit andere metalen.

Om het even uit te leggen zullen we een voorbeeld schetsen om het makkelijker te maken hoe gehaltes geïnterpreteerd dienen te worden:

U heeft een rood gouden ring. Aan de binnenzijde van uw ring staat 585 gestempeld (dit is soms erg lastig te zien met het blote oog, maar een vergrootglas of loep biedt dan uitkomst). Dan kunt u er dus van uit gaan dat uw ring 14 karaats roodgoud is. Dat betekent dat de overige delen naast de delen goud (585), (414) gelegeerd is met koper en zilver. Dat verklaart de rode kleur van uw ring.

Bij Mantje-Jewelry hebben we een breed aanbod gouden sieraden.

Wat is Zilver?

Zilver: het prachtige ‘witte’ glanzende metaal. De geschiedenis van zilver is lang. Zelfs zo lang dat je terug moet gaan naar het jaar 5000 v.Chr. Zilver kwam onder meer voor in Egypte en gebieden langs de Eufraat rivier. Zilver wordt al sinds het begin der tijden gebruikt als betaalmiddel en voor decoratieve doeleinden. Tegenwoordig investeren ook een hoop mensen in het edelmetaal.

Zilver wordt vooral gebruikt voor de vervaardiging van kunst objecten, sieraden (sterling zilver 925) en in elektronische apparaten. Maar wat betekenen de gehaltes van zilver eigenlijk? En hoe moet je dat interpreteren?

In Nederland kennen we 3 gehaltes zilver en de schaal van zilver gaat tot 999 in haar meest zuivere vorm. Zilver in haar meest zuivere vorm is voor praktisch gebruik te zacht. Zilver van onder 800 op de schaal, wordt in Nederland wettelijk niet erkent als zilver omdat het gehalte te laag is.

De zilverfabriek Gerritsen heeft in de 20ste eeuw bestek gemaakt van 999/000 zilver, al gauw werd ontdekt dat het fabriceren van bestek in dit gehalte veel te zacht was. Vorken met gebogen tanden en gebogen lepels waren het gevolg.

Het 1e, 2e en 3e gehalte zilver worden als volgt uitgedrukt:

1e gehalte zilver 925 sterling zilver

2e gehalte zilver 835

3e gehalte zilver 800

Vanzelfsprekend is dat het zilver met een hoger gehalte, van hogere waarde is. Ook is de kleur van een sieraad van 925 silver een stukje lichter dan een sieraad met een gehalte van 800. Je kunt de keurtekens altijd ergens op je sieraad terugvinden, zodat je weet welk gehalte zilver het sieraad is. Je kunt de bovenstaande afbeelding ter referentie gebruiken.

Bij Mantje-Jewelry hebben we een breed aanbod zilveren sieraden.

Platina

Het meest dure, zuivere en duurzame edelmetaal. Platina is uiterst zeldzaam en wordt op een beperkt aantal plaatsen op aarde gedolven. Platina wordt niet slecht, oxideert niet, beschadigt amper en behoudt zijn natuurlijke witte kleur.

3000 jaar geleden werd platina voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren en 800 jaar later begonnen de Inca’s er mee te werken.

Tegenwoordig wordt platina vooral gebruikt in sieraden maar doordat het uiterst waardevol is, zal er minder gauw gekozen worden voor een sieraad van platina.

De gehaltes van platina worden als volgt weergegeven:

950

995

Zoals je kunt zien, wordt platina dus bijna in haar meest zuivere vorm gebruikt.

Vergulde sieraden

Vergulde sieraden: Wat is het? Wordt het veel gebruikt? En is het duurzaam?

Verguld betekent een gekleurd laagje over een ander metaal. Wat het basismateriaal van het sieraad is, zegt ook een hoop over de kwaliteit van het sieraad. Als een fabrikant of merk een kwalitatief beter basismateriaal gebruikt, dan is in bijna alle gevallen het vergulde laagje ook zeer duurzaam.

Vergulde sieraden komen steeds vaker terug in het modebeeld. Met de alsmaar stijgende goudprijs hebben sommige mensen het geld niet voor een solide gouden sieraad, dan biedt verguld de uitkomst. De kwaliteit loopt nogal uiteen en daar zullen we aan het einde van dit bericht nog even op ingaan. Er is tegenwoordig een breed scala aan merken die kwalitatief goede en prachtige sieraden maakt. Koop daarom altijd vergulde sieraden bij een erkende juwelen webwinkel of juwelier.

In onze webshop kun je de merken FJF en Sif Jakobs terugvinden. Deze merken hebben prachtige goud vergulde sieraden. De merken maken gebruik van 925 zilver als basismateriaal, verguld met een uiterst duurzame gouden laag. De sieraden zijn slijtvast en verkleuren niet.

Ook willen we nog even duidelijk maken dat er een groot verschil kan zijn tussen een verguld sieraad en een verguld sieraad: 

Wie kent de ‘sieraden’ van AliExpress of Wish niet? Wij kunnen dan ook met overtuiging zeggen dat dit soort ‘sieraden’ tot absolute rommel behoren. De kwaliteit is beneden pijl, het verkleurd snel (verguld op koper of ander goedkoop basismateriaal) en bovendien zijn de omstandigheden voor de werkers waar dit soort ‘sieraden’ vandaan komen ook echt niet oké. Wij raden het aanschaffen van dit soort sieraden dan ook ten zeerste af, je zult er uiteindelijk maar 1 dag plezier van hebben voordat het verkleurd of het laagje eraf slijt.

We bedanken u voor het lezen van dit artikel en hopen dat u een stuk wijzer geworden bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *