Gratis verzending! | Op werkdagen besteld voor 11:00 = Morgen in huis!

De Kroon (hoofddeksel)

Een kort stukje dit keer. Kronen, de versierde hoofddeksel die je misschien wel kent van tv, uit een museum of uit een sprookje. Bekend is dat kronen er al waren in het oude Egypte en bij de Romeinen, toch bestaan veel (afgebeelde) kronen niet en wordt het slechts afgebeeld boven een wapenschild.

Kronen

De kronen die wel bestonden werden vervaardigd van diverse materialen, edele metalen en onedele metalen, (imitatie) edelstenen en (kunst) parels. Grappig feitje is ook dat in sommige gevallen, dat als er te weinig geld was, de kroon weer werd omgesmolten en verwerkt tot munten. Een kroon behoort natuurlijk tot lichamelijke versiering, en kan daarmee tot een juweel gerekend worden.

Nederlandse kronen

In Nederland hebben we ook 2 kronen, de oudste van Willem I en die van Willem II. De kroon van Willem I is niet eens gemaakt van een edelmetaal of edelstenen. De kroon heeft een basis van koper met daarop glasstenen. Achter de glasstenen zit zilverpapier om de stenen te laten glimmen. Ook weten we niet wie deze kroon gemaakt heeft.

De kroon van Willem II heeft een basis van zilver, goud verguld met ook glasstenen en kunstparels. Dit was omdat de staatskas op dat moment zo goed als leeg was. De kroon wordt tot de op de dag van vandaag nog gebruikt bij ceremoniële gelegenheden, de kroon wordt echter niet meer gedragen.

Van de kroon van Willem II weten we wel wie deze vervaardigd heeft. Theodorus Gerardus Bentveld (24 maart 1782 – 30 oktober 1853) was degene die deze kroon vervaardigd heeft. Theodorus was zilver en goudsmid en leverde destijds veel werk aan Bennewitz en Bonebakker.

Kroon Willem 2/Kroon Willem II

Kroon Willem II

Wil je meer op de hoogte blijven van de meest recente updates van Mantje-Jewelry? Volg ons dan op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *