Gratis verzending! | Op werkdagen besteld voor 11:00 = Morgen in huis!

Irritatie of uitslag van sieraden. Hoe komt dat?

Irritatie of uitslag van sieraden. Hoe komt dat? Heb jij last van uitslag na het dragen van sieraden? Irritatie? Zwarte uitslag? Of bultjes? Dan kan het zijn dat je een nikkel of een andere allergie/reactie hebt. Het kan ook nog aan een aantal andere punten liggen, die bespreken we hieronder.

Nikkel?

Wat is nikkel? Eerst duiken we eens in de geschiedenis van nikkel. Al in de achttiende eeuw werd nikkel ‘koperduivel’ genoemd door mijnwerkers. Dit had ermee te maken dat nikkel dezelfde kleur had als koper, maar na verloop van tijd van kleur veranderde. De mooie ‘oranje’ kleur verdween en het kleurde grijs. Nikkel had natuurlijk niet dezelfde waarde voor de mijnwerkers als koper, vandaar de naam.

Ontdekt werd dat als nikkel werd verwerkt in ijzer een legering opleverde die goed bestand is tegen roesten. Zo werd het verwerkt in gereedschap, munten en sieraden. Ideaal natuurlijk, tenminste, zo leek het. Steeds meer mensen begonnen te kampen met vreemde symptomen bij het dragen van sieraden met nikkel. Jeuk, uitslag en zwelling waren het gevolg. Statistieken laten zien dat meer dan een miljoen mensen in Nederland last hebben van het metaal (allergie).

Inmiddels zijn tijden veranderd en dus ook de regels omtrent het gebruik van nikkel. Het mag niet meer gebruikt worden voor de legering van zilveren sieraden. Natuurlijk is dit met oudere (vintage) sieraden nog wel mogelijk, deze worden tegenwoordig veel aangeboden.

Meestal vind een allergie ook plaats door het dragen van goedkopere sieraden. Dan moet je denken aan goedkope bijoux of sieraden die besteld zijn bij Wish of AliExpress. Het metaal is minder zuiver. Bij sieraden met een hoog gehalte goud of zilver is de kans dat nikkel vrijkomt minimaal. Als je last hebt van uitslag of irritatie door bepaalde sieraden, raden wij je aan om gouden sieraden vanaf 14 karaat of 925 zilveren sieraden te dragen. Hierbij heb je de minste kans op een allergische reactie. 

Goud of zilver allergie?

Dit komt bijna niet voor maar het is wel mogelijk. Zo kan het zijn dat je bij het dragen van het ene gouden of zilveren sieraad uitslag krijgt en bij de andere niet. Hoe kan dit? Alhoewel een goud of zilver allergie zeer zeldzaam is, kan het toch zijn dat je allergisch bent. Hier kun je als vuistregel nemen, dat hoe hoger het gehalte goud of zilver is, hoe erger de allergische reactie. Geen verstand van gehaltes? In dit artikel leggen we je er alles over uit!

Koper allergie

Om edelmetalen zoals goud of zilver sterker te maken, (zodat deze draagbaar is in de vorm van een sieraad) wordt gelegeerd met koper. Nu kan het dus zijn dat je een koper allergie hebt en dat je huid daar een reactie op geeft. In dit geval is het dus andersom dan bij een goud of zilver allergie. Als vuistregel kun je in dit geval dus nemen: hoe lager het gehalte zilver of goud, hoe groter de kans op een allergische reactie.

Zwarte uitslag door medicijn gebruik?

Wat we vaak in de praktijk tegenkomen is mensen die kampen met een zwarte uitslag op de plekken waar ze sieraden gedragen hebben. Klanten hebben soms niet in de gaten dat het kan komen door de medicatie die ze gebruiken. Gebruik je medicatie? Of ben je andere medicatie gaan gebruiken? Dan is de kans groot dat de reactie daarvandaan komt.

Zeep of shampoo

Ja, zeep of shampoo. Het spulletje waarmee (bijna) iedereen zich schoonmaakt. Maar wat is de link nou tussen zeep, shampoo en sieraden? Nou eigenlijk heel simpel. Als jij je handen wast of je haar, is de kans aanwezig dat er resten zeep of shampoo achterblijven op de warme en krappe plekjes bij je sieraden. Het gevolg? Dat het gaat smetten! We zien dit in de praktijk veel met ringen en oorbellen. Jeukende oorlellen of schilfertjes en jeuk onder de ring die je draagt? Het zijn allemaal signalen dat het te maken heeft met zeep of shampoo resten. Herken je dit? Dan heb je waarschijnlijk niet te maken met een allergie, maar eerder met een irritatie. Gewoon goed schoonmaken en afdrogen is de oplossing.

Slechte genezing

Dit komt alleen voor bij oorbellen en piercings. Bij sommige mensen geneest het gaatje van hun oorbel of piercing niet. Het gevolg hiervan is dat het wondje open blijft waardoor er vuil in kan komen, dit gaat natuurlijk irriteren of ontsteken. Vaak gaan mensen dan ontsmetten met bijvoorbeeld Sterilon. Het gaat dan van kwaad naar erger, want dit droogt de (al) geïrriteerde huid nog erger uit met alle gevolgen van dien.

Gerhodineerde zilveren sieraden tegen uitslag en irritatie

Alle zilveren sieraden in ons assortiment zijn voorzien van een rhodium laagje. Dit onzichtbare laagje zorgt ervoor dat je sieraad mooi blijft, beschermt tegen beschadigingen maar voorkomt dus ook irritatie en uitslag. Een goede reden om te gaan voor een zilveren sieraad met een rhodium laagje als je last hebt van irritatie!

Tot slot

Hopelijk hebben we je als lezer van ‘Irritatie of uitslag van sieraden. Hoe komt dat?’ kunnen helpen bij het vinden van het probleem. Hebben we je probleem niet behandeld? Of heb je een andere vraag? Neem dan even contact met ons op of stel je vraag hieronder in de reacties, wellicht weten we het probleem samen wel te vinden.

Als laatste willen wij je bedanken voor het lezen van ons artikel ‘Irritatie of uitslag van sieraden. Hoe komt dat?’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *